Tarihle söyleşiler etkinliğine yoğun ilgi
***16.04.2022 tarihinde SONSÖZ gazetesinde yayımlanmıştır
ANKARA- Teknolojinin gelişmesiyle, insanların yüz yüze görüşme olanaklarının aza indiği hatta zorunluluklar ve ihtiyaç dışında görüşme geleneğinin yavaş yavaş ortadan kalktığı günlerdeyiz.
Günümüzde, Kafe ve STK’lar bir ölçüde gerek eğlence amaçlı gerekse toplumsal sorunları irdeleme amaçlı bir araya getirme görevini üstleniyor. Batıkent Halkevi de bu anlamda her hafta bir konukla “TARİHLE SÖYLEŞİLER” adı altında etkinlikler yapıyor.
Bu hafta konuk “KÜRT MEHMET, Malatya’da Devrimci Mücadele” kitabının ve CHP’nin Reddi Mirası isimli kitapların yazarı; Dr. Metehan Akbulut ve (Kürt Mehmet) Mehmet Tekin’di.
İlginin çokluğu nedeniyle; Halkevi salonunun konukları almadı, bu nedenle söyleşi GÜNEBAKANLAR KADINm KOOPERATİFİ’nin salonunda yapıldı. Bu ilgi gerek Metehan Akbulut’un gerekse Mehmet Tekin’in şahsında kitaba ve kitabın konusunaydı elbette.
Açılış konuşmasını Buse Üçer yaptı. Yazar, Dr. Metehan Akbulut, kitap ve Mehmet Tekin hakkında kısa açıklamalar yaptıktan sonra sözü Mehmet Tekin’e verdi. Tekin gerek kitabın konusu gerekse mücadele yıllarına dair anılarını paylaştı.
Özetle, “Örgütlülük; bilinç, inanç ve kararlılık ekseninde yapılan bir iştir. Devrimciler ezilen halkların mücadelesinde her zaman haklı ve meşru bir mücadele vermişlerdir. Sınıflar olduğu sürece de her türlü baskıya yıldırmaya karşı mücadele vermeye devam edeceklerdir. Yazarların sınıf sözcüğünü kullanmaktan çekindikleri, dava konusu olduğu bir dönemde biz devrimciler sınıf mücadelesi vermekten geri kalmadık, karşılığı işkence baskı ve zulüm olsa da.
Bir şeyi söylemem gerekiyor; 60’lı yıllarda öylesine çetin baskılar oluyordu ki, haftanın dört gününü nezarette geçiriyordum. Ama birçok arkadaşımda olduğu gibi beni de inancım, bilincim ve kararlılığım doğru bildiğim yoldan alıkoyamadı dedi”.
Daha sonra konukların soruları, yazar ve Tekin’in cevaplarıyla devam etti. Konuklar arasında çok sayıda 78 kuşağından insanların yanı sıra 68 kuşağından az sayıda insanlar da vardı. Bunlardan bir tanesi de Bugün 68’liler Derneği Başkanı olan ve o dönem DEVGENÇ Genel Sekreteri olan Dr. Ruhi Koç’tu. Koç, Deniz, Yusuf ve Hüseyin ile aynı dönem cezaevinde bulunduklarını ve darağacına giderken koğuşları gezerek veda anılarını aktardı duygulu anlar yaşandı.
Ayrıca, FKF, TİP, DEV-GENÇ Devrimci Yol’la olan ilişkileri üzerinden, Mahir ile ilgili anılarını da aktardı. Dr. Metehan Akbulut’un CHP’NİN REDDİ MİRASI ve KÜRT MEHMET’i, Mehmet Tekin’in KÜRT MEHMET’i imzalamaları ve konukların dostlarıyla fotoğraf çektirmelerinin ardından etkinlik son buldu./ Hikmet Dönmez
- İzlenme: 1068