Skip to main content

Devrim İçin Yola Çıkmıştık...

Dr. Metehan Akbulut; 1967 yılı Sivas doğumlu. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimini Sivas’ta tamamladı.1990 Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Artvin, Sivas ve Antalya’da doktor olarak görev yaptı. 2017 yılında emekli oldu.

Öğrencilik yıllarından itibaren ekonomik, demokratik ve politik mücadele içerisinde yer aldı.

Evli, halen Antalya’da yaşıyor.

Benim de SUSKUN, TUTSAK GELİNCİKLERİN ÇIĞLIĞI VE MAVİ PATİKA isimli kitaplarımın çıktığı UBUNTU Yayınları’ndan Dr. Mehmet Akbulut’un kaleminden, çok değerli iki eser “KÜRT MEHMET/MALATYA’DA DEVRİMCİ MÜCADELE 2020 yılında ve “CHP’nin Reddi Mirası/Orhan Akbulut Kitabı” 2021 yılında okuyanlarıyla buluştu. Her iki kitap da soru cevap şeklinde yazılmış.

Kitabın isminin, KÜRT MEHMET/Malatya’ya da Devrimci Mücadele olması ilk bakışta Sadece Malatya’ya özel düşüncesini uyandırıyor. Ancak, Türkiye genelinde yaşanmışlıklara ışık tutan hem eleştiri hem de özeleştiri bağlamında değerli bir kitap olmuş. Gerek sorular gerekse cevaplar olağanüstü bir samimiyet içeriyor. “Ben” dilinden uzak, ötekileştirmeden ve kimseye methiyeler dizmeden yazılmış. Yakın zamanda; Dr. Metehan Akbulut ve Mehmet Tekin ile Ankara’daki bir söyleşide yüz yüze tanışma fırsatı buldum. Akbulut ve Tekin aynı ailede yetişmiş abi, kardeş gibi öylesine uyumlu öylesine mütevazı kişiliğe sahipler ki mutlulukla, sevgiyle ve onurla izledim ilişkilerini.

12 Eylül öncesi Devrimci Yol mücadelesinin içinde sempatizan olarak bulunmuş birisi olarak ben de okumaktan büyük zevk ve bilgi aldım. KÜRT MEHMET’de; Bilinçli, inançlı ve kararlı bir devrimcinin anılarını şiir tadında okuyacaksınız.

CHP’nin Reddi Mirası da yine aynı titizlikle yazılmış bir kitap. Kitap, “İnsanı aç, toprağı aç, hayvanı aç olan bir ülkenin kurtuluşu mücadelesinde yitirdiğimiz onurlu ve güzel insanlara” ithaf edilmiş.

Dr. Metehan Akbulut; önsöz yerine yazısında şöyle bir cümle kullanıyor. Bu kitap, Orhan Akbulut’u anlatırken onun kişisel tarihi ile iç içe geçmiş CHP’yi de anlatıyor. Tam da Akbulut’un dediği gibi, o kadar doğru bildiğimizi sandığımız yanlışları okudum ki kitapta hayretler içinde kaldım. 27 Mayıs İhtilalinden, Denizlerin idamına, seçim anılarından CHP içinde yaşanan çelişkilere… Tarihe not düşmek anlamında da çok değerli bir eser ortaya çıkmış.

Devrimci düşünceye sahip Dr. Metehan Akbulut ile Cumhuriyet Halk Partili Dayı, Orhan Akbulut’un “düşünce düzeyindeki çatışmaları” da düşünürsek ne kadar objektif bir düşünceyle kitabın yazıldığına bir kez daha emin oluruz.

Aynı yazının bir başka paragrafında şöyle yazıyor. “Bazı liberallerin ileri sürdüklerinin aksine, hem 1920-1930’ların CHP’si hem de 1960-1970’lerin CHP’si 12 Eylül sonrasında ortaya çıkan sosyal demokrat partilere göre daha halkçı ve cumhuriyetçiydiler. CHP’nin özellikle 70’lerde girdiği bu yol kuşkusuz ki yükselen devrimci toplumsal mücadeleden de bağımsız değildir. CHP, yükselen devrimci toplumsal uyanış hareketinin ve onun ilerici, devrimci düşüncelerinin etkisiyle birlikte böyle bir yönelim içine girdi. Ekonomik alanda da planlamacı ve (kamucu) devletçiydiler. Gerçek CHP’lilerin bugün de üzeri duracakları, asıl geliştirecekleri kavramlar bunlar olmalı, buralardan hareket ederek günceli yakalayan fikirleri geliştirmeleri gerekiyor.”

Tarihe tanıklık eden, KÜRT MEHMET/Mehmet Tekin’e ve Orhan Akbulut’a anılarını aktardıkları için, bu değerli anılarını iki kitapta toplayarak hem tarihe karşı sorumluluğunu yerine getiren hem de bizlere zevkle okumamız için ortaya koyan Dr. Metehan Akbulut’a…

Yine, yüze yakın kitap gibi bu iki kitabın da editörlüğünü ve yayıncılığını yapan UBUNTU YAYINLARI sahibi, gazeteci yazar Faruk Demirel dostuma gönülden teşekkür.

***11 Mayıs 2022 tarihinde https://sonsoz.com.tr/devrim-icin-yola-yolla-cikmistik/ yayımlanmıştır.

  • İzlenme: 775