Dayım Orhan Akbulut
SUNUŞ
2020 yılı içerisinde tamamladığım “Kürt Mehmet, Malatya’da Devrimci Mücadele” kitabından sonra dayım Orhan Akbulut telefonla arayarak yaşamını anlatan bir kitap çalışması yapmamı istedi. Tereddüt geçirmem üzerine net bir ifade ile “Hayatımı yazmanı istiyorum. Dayın olarak buna hakkım var…” dediğinde itiraz etme ihtimalim kalmamıştı. Kısacası bu çalışmaya “vefa" duygusuyla başladım.
Dayım Orhan Akbulut
Yaşamı boyunca ülkesini ve halkını önceleyen; çevresini, dostlarını, arkadaşlarını düşünen; devamlı başkalarının yardımına koşan, onlara destek olan bir insan… Bitmez tükenmez çalışma ve üretme azmi, yorulmaz bir beden.
Büyük küçük etrafındaki kişilere daima saygı ve sevgi ile yaklaşır, onları anlamaya çalışır. Onunla ilgili az sayıdaki anılarımdan biri bu yönüyle ilgilidir. 1979 ya da 1980 yılıydı. Ben ve kuzenim Erdoğan Kiriş, Sivas’taki evimizde Orhan dayımla hararetli bir tartışmaya girmiştik. CHP’yi ve kendisini kıyasıya eleştiriyorduk! Bizi hayretle, şaşkın bir ifadeyle fakat büyük bir sabırla dinlemişti. Eleştirilerimizin sonrasında ise CHP’nin siyasi tutumunu anlamamızı sağlamaya çalışmıştı. Bu olay yaşandığında kendisi bir milletvekili, biz ise 13-14 yaşlarında iki çocuktuk. O olayı sonrasında değerlendirdiğimde anlayışı ve hoşgörüsünün yanı sıra, geleceğin şekillenmesinde, gençlerin önemini bildiği için bize ayrı bir özen gösterdiğini düşünüyorum.
Orhan dayım son derece nazik bir şahsiyet. Hatta kimi zaman bu nezaketinin gereğinden fazla olduğunu söyleyebilirim. Örneğin, kendisini sürgünlere gönderen hatta memuriyetten uzaklaşmasına neden olan Korkut Özal’ı, bugün bile “Sayın” demeden anmaz. Bu özelliğinin aşırıya kaçtığını düşünerek kısmen kırpsam da tüm kitap boyunca izlerini fark edeceksiniz, göreceksiniz.
Çevresindeki insanların eksikliklerine, hatalarına olgunluk ile yaklaşan, empati kuran bir yönü vardır. Bu eksiklikleri, zaafları asla kişilere karşı kullanmayı düşünmez. İnsanları kaybetmeyi değil, kazanmayı esas alan tutumu, her zaman ağır basar.
Çocukluğumda aile ve yakın çevremizde yükseköğrenim görmüş kişi pek azdı hatta yoktu. Aile büyüklerimiz, Orhan dayımın ziraat yüksek mühendisi olmasından övgüyle bahseder ve ona ayrı bir saygı duyarlardı. Biz çocuklar, yakından tanımasak da Ankara’daki ‘’ziraat yüksek mühendisi’’ dayımızdan arkadaşlarımıza kıvançla bahsederdik. Onun yüksek tahsil yapmış olması, o zamanlar ailemizdeki pek çok gence örnek teşkil etmiş ve yolunu açmıştır.
Orhan dayımla aynı şehirde hiç yaşamadık. Birlikte zaman geçirdiğimiz günler ve anılarımız son derece az. Çocukluk günlerimizde, Deliilyas’a ya da Sivas’a çok sık geldiğini hatırlamıyorum. Kendisiyle çok fazla görüşemezdik fakat hep yanımızda olduğunu hisseder ve telefonun öteki ucundan bize karşılık vereceğini bilirdik. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da o vakitler yerel şebekelerdeki ciddi kısıtlılık nedeni ile evlerde telefon bulunmazdı. Orhan dayım milletvekili kontenjanından Sivas’taki evimize telefon bağlatmıştı. Böylece Sivas’taki ailesi ve memleketlilerine kendisiyle daha fazla irtibat kurma olanağı sağlamış oldu. Bu sayede, santral memurlarının şehirlerarası hat bağlantısı kurması saatler sürse bile, başı sıkışık biri olduğunda, onu aramamız gerektiğinde, telefonun öteki ucundan bize karşılık vereceğini bilirdik.
1977 genel seçimleri öncesi, aile içerisinde, milletvekili aday adayı olacağı konuşulmaya başlanmıştı. Bir süre sonra adaylığı kesinleşince ailede ve çevrede büyük bir sevinç yaşandı. Seçim gezisi için köyümüz Deliilyas’a gelecekleri vakit halk büyük heyecan ile beklemiş, köy meydanında kurulan kürsüde yapılan konuşmalar coşkuyla karşılanmıştı. ’’Havada bir barış güvercini uçuyordu.” Milletvekili seçildiğinde ise etrafımızda tam bir bayram havası esti.
Önseçim ve daha sonra seçim sürecinde Nalbantlarbaşı’ndaki (Örtülüpınar Mahallesi) evimiz, dayımın seçim ofisi gibiydi. Çok idrak edemiyor olsam da kulislerin kulak misafiri, pazarlıkların tanığı oldum. Seçim döneminde Afyon Sokak’ta bulunan Sivas CHP il binasına babamın beni sık sık götürdüğünü de hatırlıyorum.
Dr. Metehan Akbulut
Antalya/Eylül 2021
***Kitap istekleriniz için lütfen iletişime geçiniz: Metehan Akbulut, GSM: 0535.7777 337, E-posta:
- İzlenme: 1723